breachandclear610

[Recenze] Breach & Clear

Není tomu dlouho, co jsem v novince zmiňoval vydání taktické 3D akce s názvem Breach & Clear. Jelikož mne hra zaujala a zavítala na můj tablet během chvilky, napadlo mě, proč ji nezrecenzovat. Zabralo nějakou chvíli hru zodpovědně a poctivě „pařit“, ale výsledek je konečně tu a čeká na vás níže!

Představení

Breach & Clear je taktická střílečka od studií Gun Media a Mighty Rabbit, na které mimo jiné pracoval i Robert Bownling, který se podílel i na vývoji oblíbené herní série Call Of Duty. Hra prvně vyšla pro systém iOS, „opožděná“ verze pro Android – kterou recenzujeme – přinesla dokonce pár novinek oproti základu.

The video cannot be shown at the moment. Please try again later.

Příběh

Story Not Found … tato chybová hláška mluví za vše. V B&C žádný příběh nenajdete – sestavte si svůj čtyrčlenný tým, nakupte mu pořádnou výstroj a hurá válčit na některou z map! Jednoduché, ale efektivní. Pokud tedy patříte mezi fandy srdceryvných příběhů, tento titul vám radost neudělá. Pokud příběh považujete v hře tohoto typu za nadbytečný, nemáte se čeho bát. Absence příběhu však trochu nahrává drobné stereotypnosti.

Ovládání

Ovládání je relativně prosté a dobře vymyšlené, chybičky by se zde však našly. Jednotlivé členy týmu si vybíráte kliknutím na ikonu jejich postavy na pravé straně obrazovky. Následně zvolíte pozici, na kterou vybraný voják zamíří v následujícím tahu. Trasu přesunu můžete částečně upravovat a definovat, jakým směrem má váš specialista na jednotlivých pozicích při přesunu koukat.

Screenshot_2013-09-21-23-42-13

Samotné ovládání není bezchybné a krom toho, že chvíli trvá si osvojit jeho principy, se občas stane, že nevědomky zadáte nějakému vojákovi pozici pro přesun.

Grafika a hudba

Grafická stránka hry je poměrně dobrá. Vojáci se pohybují, střílí a mění vzhled při výměně výbavy. Trasy přesunu a další body jsou poměrně dobře značeny, takže zde nemám co vytknout. Při hraní máte možnost přepnout z plně ovladatelného 3D pohledu na 2D pohled, který se na hru dívá shora. To je poměrně užitečný prvek, protože občas při 3D podívané ve výhledu překáží stěny či jiné prvky.

Screenshot_2013-09-21-21-25-19Screenshot_2013-09-21-21-25-12

Menu a mapa sloužící k výběru misí mají také uspokojivé grafické provedení, které malinko připomíná Metro / Modern UI / Windows 8 Style UI (vyberte si) od Microsoftu. V každém případě je dobře přehledné a člověk se rychle zorientuje.

Co se týče hudební stránky – hra je jemně podkreslena soundtracky, které akci příjemně doplňují. Samotné zvuky přesunu a střelby nejsou zrovna realistické orgie, ale myslím, že neurazí.

Hratelnost

Jak bylo již párkrát zmíněno, hra si zakládá na taktické tahové akci. Slovo „taktické“ je záměrně zdůrazněno, protože o to zde skutečně není nouze. Hráč si na začátku vybere jednotku, kterou bude ovládat – US Army Rangers, kanadské JTF, Navy Seals či britské jednotky SAS a další. Následně si personalizujete jednotlivé členy týmu – každý si zaslouží nějaký úctyhodný vzhled, drsňácké jméno a zaměření. Teď už zbývá vrhnout se na první akci, vydělat peníze a hvězdy, což vám umožní nákup vybavení a odemknutí dalšího obsahu.

Samotná herní mapa je skutečně jednoduchá. Na horní straně se (nyní) nabízí dva módyTerrorist Hunt a Bomb Defusal. První zmiňovaný je v zásadě jednoduchý – vtrhnout do objektu a eliminovat všechny teroristy. V druhém módu je hlavním cílem nalézt na mapě bombu a deaktivovat ji. Teroristé vám v tom samozřejmě brání.

Screenshot_2013-09-21-21-24-36Screenshot_2013-09-21-21-24-52Screenshot_2013-09-21-21-24-15

Teroristy čistíte v sídlech, která se nachází po celém světe – od Německa, přes Turecko až do Číny. V každé zemi je na výběr několik map a díky aktualizacím se brzy dočkáme zemí nových, takže obsah bude minimálně zde přibývat.

K eliminaci teroristů můžete své vojáky vybavit rozličnými předměty, které poskytují různé bonusy – počínaje granáty, přes taktické vesty a samozřejmě UAV pro průzkum terénu a zbraněmi. Těch je k dispozici poměrně dost, ale … po podrobnějším průzkumu zjistíte, že jsou si dost podobné – nalezneme zde nemálo M4 a jejich odvozenin, nějaký SCAR a brokovnici. Rozhodně by potěšila přítomnost více druhů, třeba legendární AK47 či H&K MP5. Zbraně můžete osadit různými foregripy, kolimátory, tlumiči, svítilnami či novými spouštěmi.

Z výčtu výše možná některým došlo, že hra je hlavně určena fanouškům taktiky a různých armád. Nejvíce si ji užijí ti, kterým pojmy jako MICH 2000 či CIRAS nejsou cizí.

Za úspěšnou akci nezískáváte pouze peníze a hvězdy. Vaši vojáci jsou totiž odměňováni zkušenostmi a novými levely. Za každý level získáte „body skillu“, kterými můžete zlepšit některou z vlastností jednotlivých vojáků.

Screenshot_2013-09-20-14-51-47Screenshot_2013-09-21-21-23-11Screenshot_2013-09-21-21-29-51

Shrnutí

Závěrečný ortel na sebe nenechá dlouho čekat. Jaká hra nakonec je a kolik si odnese bodů? V celkovém shrnutí hře udělím 8/10. Bodíky ztrácí hlavně za  menší počet zbraní, občas trochu problematické ovládání a přítomnost mikrotransakcí. Pokud však patříte mezi skutečné fandy tohoto žánru, klidně si můžete bodík přičíst!

Hra se dá v současnosti koupit za $2.99.


logo-app
App Name
Gun Media
Free   
pulsante-google-play-store
pulsante-appbrain
qrcode-app

appstore



INZERTNÍ SDĚLENÍ


Geek tělem i duší. Mám rád mobily, počítače a gadgety. Rád hraji hry a snažím se, abych je mohl vytvářet. :) Vše má svá pro a proti, pak už záleží pouze na prioritách.